Portretten van vrouwen en voorouders

Andreas Burnier 34/100

Andreas Burnier

Andreas Burnier studeerde filosofie en promoveerde in de criminologie. Ze schreef romans maar was ook wetenschapper onder de naam Professor Dessaur. Ze was een tegendraadse denker. Ze was feministisch voordat de tweede golf losbarstte, maar was het vaak niet eens met opvattingen van de vrouwenbeweging.

Ze onderzocht verschillende vormen van bewustzijn en had de overtuiging dat er een andere wereld bestaat waar wij als mens uit voort komen en weer naar terugkeren. Ze vond dat de wetenschap en dan met name gebieden als psychologie of criminologie ook kennis moesten toelaten die voortkwam uit droombewustzijn of intuïtief bewustzijn. Ze kreeg scherpe kritiek van mannelijke collega’s, waar ze grapjes over maakte.“Het is als de jongens in de zesde klas, zij die je het meest mogen, dopen ook je vlecht in de inktpot” zegt ze in een interview met Adriaan van Dis.

Haar romans en brieven zijn intelligent en esoterisch. Zij dwong mij tot nadenken maar gaf me ook de troost en bevestiging dat er meer is dan dat wij met ons dagelijkse bewustzijn waarnemen.

Een man van veertig, dat is vaak niet meer zoveel. Maar vrouwen worden dan pas wakker.

Andreas Burnier

Kijk hier voor een overzicht van alle portretten.