Portretten van vrouwen en voorouders

Anna Blaman 15/100

De boeken van Anna Blaman (Johanna Petronella Vrugt) stonden in de boekenkast van mijn ouders, naast Vestdijk en Wolkers. Dus las ik ze. Ik herkende haar eenzaamheid, als vijftienjarige, de jongens werden alsmaar niet verliefd op me. Dat het over vrouwenliefde ging viel mij niet eens zo op. Terwijl dat in de jaren vijftig nog een groot schandaal was.

Ze was een Rotterdamse, op de Heemraadssingel staat een zilveren motor als monument voor haar. Ze reed graag op haar motor, ook dat was opvallend voor een vrouw in die tijd. Helaas is ze vroeg gestorven, 55 jaar oud. Op haar graf stond:”Ik ben gestorven zonder het te weten, anders had ik mij wel verzet.”

Het gebeurt zelden dat twee mensen die over een bepaald onderwerp met elkaar praten het ook inderdaad over hetzelfde hebben.

Anna Blaman

Hier kun je een documentaire zien over Anna Blaman van RTV Rijnmond


Kijk hier voor een overzicht van alle portretten.