Portretten van vrouwen en voorouders

Annie M.G. Schmidt 3/100

Vroeger hadden we thuis een singeltje met Jip en Janneke verhaaltjes en liedjes. Later, toen ik zelf moeder was hoorde ik het terug en dat gaf me een onverwachts diep geluksgevoel. Annie M.G. Schmidt was de eerste schrijfster die mij betoverde. Toen ik twintig was en op een meisje van twee paste, draaide ik de namen van Jip en Janneke om, om de feministische opvoeding te ondersteunen. Toe ik mijn eigen kind voorlas, was die behoefte alweer verdwenen.

U moet wel heel erg dol op kinderen zijn, werd tegen Annie gezegd in een interview.

Helemaal niet. Nou ja, ik zal ze niet schoppen als ik ze tegenkom. Maar ik ben niet speciaal dol op kinderen nee. Nee, nee, nee. Dat is gewoon het kind in jezelf… Maar ik denk wel dat ik een hekel heb aan volwassenen.

Annie M.G. Schmidt

Kijk hier het een interview terug van Ischa Meijer met Annie M.G. Schmidt.


Kijk hier voor een overzicht van alle portretten.