Portretten van vrouwen en voorouders

Astrid Poot 98/100

Astrid Poot noemt zichzelf activist, maker, filosoof, ontwerper, schrijver en vrijdenker. Ik ken haar van het schoolplein van onze kinderen. Op onze school begon ze met het klooikoffer project, gereedschap waarmee kinderen thuis leren solderen of elektrische circuits bouwen. Het uitleensysteem liet ze over aan de kinderen. Ze ontwikkelde in die tijd ook een app om samen met je kind te koken en ze maakte een poster met 50 soorten gereedschap die je voor je 12e moest leren kennen. Ik was fan.

Toen Astrid zich inschreef voor een Artist’s Way training, was ik verbaasd. Het doel van de training is het oplossen van creatieve blokkades, iemand die zoveel maakt, is toch niet geblokkeerd? Maar het creatieve proces kent natuurlijk voor iedereen uitdagingen. Welke keuzes maak je, waar geef je je tijd en energie aan, met wie werk je samen en in welke rol? 

Een sleutelmoment was dat we haar als groep hartelijk uitlachten, toen ze zei dat ze rustig wilde worden. Een rustige Astrid, daar konden we ons niets bij voorstellen. Hierdoor besefte ze dat het helemaal niet hoefde, zich aanpassen aan het tempo van anderen en rustig worden. Vanaf dat moment ging ze in volle vaart vooruit.  

Ze ging nog meer op haar eigen manier werken. “Mijn samenwerking met mensen is heel persoonlijk. Het idee dat persoonlijk of emotioneel zijn niet professioneel zou zijn, is onzin. Je kunt creatief directeur zijn, meedenken met strategieën voor grote bedrijven en tegelijk zelf tekeningen maken voor een kinderboek.” Astrid werkt met haar handen en doet denkwerk, ze kan en wil het allebei.

Een project waar Astrid op dit moment aan werkt gaat over ethiek. Hoe kunnen we zorgen dat we het goede doen? Wat is dat “het goede” en hoe kun je het gesprek hierover aanjagen? Een meerjarenproject, met grote ambitie, een manifest én tekeningen.

In deze tijd worden we omringd door complex perfecte techniek die we niet helemaal begrijpen en juist door met onze handen bezig te zijn, worden we gelukkiger en dan begrijpen we dingen beter”

Astrid Poot

Kijk voor meer over Astrid Poot en haar projecten op: https://astridpoot.nl/ en op:https://lekkersamenklooien.nl/

Kijk hier voor het project over ethiek goedmaken.org 

Hier een filmpje waarin Astrid Poot uitlegt waarom lekker samen klooien belangrijk is. 

Hier een boeiend interview in een podcast van Glitch.


Kijk hier voor een overzicht van alle portretten.