Portretten van vrouwen en voorouders

Audrey Hepburn 12/100

Op de scooter door Rome, dat is het beeld dat ik voor me zie als ik aan Audrey Hepburn denk. Wat ik niet wist, is dat ze is opgegroeid in Nederland en daar de oorlog heeft meegemaakt. Er is een interview uit 1959 waarin ze vloeiend Nederlands spreekt. Altijd gedacht dat ik niet nationalistisch was, maar toch voel ik een soort van trotst als ik ernaar luister.

Het was lang zoeken voordat ik tevreden was met dit portret. Versie na versie schilderde ik over, tot ik haar vond. De blik, tegelijk intens en lichtvoetig.

“Remember, if you ever need a helping hand, it’s at the end of your arm. As you get older, remember you have another hand: The first is to help yourself, the second is to help others.”

Audrey Hepburn

Hier is het interview met Audrey Hepburn in het Nederlands.


Kijk hier voor een overzicht van alle portretten.