Billie Zangewa 82/100

Portret Billie Zangewe

Billie Zangewa (1974) groeide op in Malawi en woont nu in Johannesburg, Zuid-Afrika. Ze schildert met stof, ze maakt collages van stukjes zijde, met de hand aan elkaar genaaid. In de eerste jaren van haar werk als kunstenaar maakte ze stedelijke landschappen en zelfportretten waarin ze haar relaties en leven als zwarte vrouw uitbeeldde. Ze zocht in haar werk naar de vrouwelijke blik, zodat ze zichzelf steeds meer ging zien door haar eigen ogen in plaats van door de mannelijke blik waarmee ze gewend was naar zichzelf te kijken.

In haar latere werk toont ze steeds meer huiselijke taferelen. Het werk is kleurrijk en intiem, en doet denken aan fotocollages. Je krijgt een inkijkje in een leven van vrouwen binnenshuis. Zangewe wil juist deze wereld tonen omdat het werk dat vrouwen in huis doen vaak onzichtbaar blijft, terwijl het volgens haar de wereld draaiend houdt.

Het werk van Zangewa wordt over de hele wereld in musea getoond. Persoonlijk vind ik het fijn om te zien hoe een ‘vrouwelijke techniek’, zoals het maken van wandkleden, wat in mijn jeugd nog truttig werd gevonden, steeds meer ruimte krijgt in de wereld van de kunst.

The ultimate form of resistance is selflove

Billie Zangewa

Hier kun je werk zien van Billie Zangewe: https://www.lehmannmaupin.com/artists/billie-zangewa

Hier is een filmportret, gemaakt door de Tate Gallery: https://youtu.be/CISkiELcT6I


Kijk hier voor een overzicht van alle portretten uit deze serie.