Portretten van vrouwen en voorouders

Bloem en blad

Blêd & Blom

21 juli t/m 1 september 2024 

Karl Blossfeldt en Fré Dekkers

De detailfoto’s die Karl Blossfeldt (1865-1932) van planten en bloemen maakte zijn wereldberoemd. Blossfeldt maakte ze in eerste instantie als lesmateriaal voor zijn tekenstudenten, maar zijn lessen werden als achterhaald beschouwd en er werd zelfs geprobeerd hem te ontslaan. In de jaren twintig van de vorige eeuw kwam zijn werk meer in de belangstelling te staan en na het uitkomen van zijn boek Urformen der Kunst in 1925 werd Blossfeldt in één klap internationaal bekend en roemde men zijn foto’s.

Fré Dekkers tekent al jaren planten en bloemen, in enkele lijnen, vaak alleen de contouren. Het tegenovergestelde van Blossfeldt, maar ook bij haar is de plant meteen te herkennen. Dekkers heeft in Phlox een grote wand tot haar beschikking en haar werk, naast dat van Blossfeld, toont planten en bloemen in hun zuiverste vorm. Plantentekeningen van haar zijn te koop, evenals haar boek Honderd portretten van vrouwen waar ze tijdens covid aan is begonnen en dat sinds kort uit is.

Naast foto’s en tekeningen zijn ook gedroogde planten op papier uit de collectie van Herbarium Frisicum uit Wolvega te bewonderen. 

De opening is op zondag 21 juli om 15.00 uur, wees van harte welkom.

Phlox

Húns 20

8832 KC Húns

Húns ligt net onder Leeuwarden: bus 92 of zo’n 10 km op de fiets.