Portretten van vrouwen en voorouders

Carry van Bruggen 40/100

Carry van Bruggen (1881-1932) was een zeer productieve schrijfster, filosoof en columnist. Ze was haar tijd ver vooruit in veel opzichten. Ze paste zich niet aan, ieder isme wekte haar argwaan.

Vaderlandsliefde staat haaks op mensenliefde. We zouden niet voor stemrecht moeten vechten, maar voor het afschaffen van de staat.

Carry van Bruggen

Carry werd, sinds ik met dit project begon, meerdere keren voorgesteld. Ik kende de naam, maar had nooit iets van haar gelezen. Daarna vond ik toevallig Er is geen ander zijn dan anders zijn, Denken met Carry van Bruggen door Barber van de Pol, en werd ik enthousiast

Ze legde als eerste zonder compromissen het vrouwelijk bewustzijn bloot en leverde het gevecht met haar eigen seksualiteit openhartig, vol innerlijke tegenspraak en deernis.” schrijft Barber van de Pol. Carry kreeg veel kritiek maar ook veel lof. Ze wordt ook vandaag nog gezien als een groot denker. Er is zelfs een podcast van haar roman Eva.

Nu ligt er dus een stapel boeken te wachten. Gelukkig kun je tegenwoordig alles voor bijna niets kopen bij Boekwinkeltjes.nl Hopelijk blijft de lockdown nog even van kracht.

Levensdrift is distinctiedrift. Eenheidsstreven is doodsstreven.

Carry van Bruggen

Kijk hier voor een overzicht van alle portretten.