Charley Toorop 13/100

Spannend om een vrouw te schilderen die beroemd is om haar sterke zelfportretten. Toch kon ik het niet laten, ze hoort er bij voor mij.

Charley voelde zich verwant met Vincent van Gogh en ze schilderde, net als hij, mensen die niet beroemd of bekend waren, maar mijnwerkers, arbeiders, cafébezoekers en prostituees. Toen ik op de academie zat, vond ik haar werk niet interessant, het was de tijd van ruig en abstract schilderen. Wat had ik het mis. Haar schilderijen zijn zo expressief, zo uitgesproken, ze maken een imprint in je geest.

Een foto geeft niet meer dan een moment, maar in een goed geschilderd portret herken je iemand in al zijn uitdrukkingen. Je moet er iedere dag iets anders in kunnen zien.

Charley Toorop

Kijk hier naar een VPRO documentaire uit 1997 over werk en leven van Charley Toorop


Kijk hier voor een overzicht van alle portretten.