Portretten van vrouwen en voorouders

Charlotte Perriand 75/100

Charlotte Perriand

Charlotte Perriand (1903-1999) werkte als ontwerper en architect veel samen met de beroemde Le Corbusier. Toen ze in 1927 zijn studio binnenliep, stuurde hij haar eerst weg met de woorden: “we borduren hier geen kussens”. Maar toen hij haar werk in een tentoonstelling zag, vroeg hij haar om voor hem te ontwerpen.

Tijdens een opname in het ziekenhuis toen ze tien jaar oud was, beleefde ze voor het eerst de kracht van een kale ruimte. “De leegte is almachtig”, zei ze hierover, “ze kan alles bevatten.” Dit bleef een leidraad in veel van haar ontwerpen. Een andere belangrijke ervaring was het beklimmen van bergen. Het deed een beroep op evenwicht tussen lichaam en geest en ze leerde doorzetten. “Als het moeilijk wordt, geef ik niet op, maar vergroot ik mijn inzet.”

Een beroemd ontwerp van haar is de chaise longue uit 1929 die vaak ten onrechte de ‘corbusier stoel’ wordt genoemd. Ze zocht naar een natuurlijke houding voor het lichaam, zoals een soldaat in het bos met zijn hoofd op zijn rugzak ligt en met zijn benen tegen een boom rust. Veel van haar ontwerpen stonden op naam van de studio en pas in 2019 kreeg haar werk in een groot retrospectief de eer die het toebehoort.

Charlotte Perriand heeft tot op hoge leeftijd doorgewerkt. Tijdens de tweede wereldoorlog was ze in Japan waar ze traditionele houtbewerking en weeftechnieken bestudeerde. De industriële materialen maakten deels plaats voor bamboe en hout. Ook ontwikkelde ze in de jaren vijftig al een opbergsysteem dat mensen zelf thuis in elkaar konden zetten. Ze was voor de open keuken zodat vrouwen niet meer gevangen zaten in een hok. Aan het einde van haar carrière ontwierp ze een enorm ski resort in de bergen met kleine kale ruimtes, zo gestapeld dat de ingreep in het berglandschap minimaal bleef.

Art is in everything, art is in life and it expresses itself on every occasion and in every country.

Charlotte Perriand

Er is een documentaire waarin ze zelf vertelt over haar leven en ideeën: Charlotte Perriand – Pionier van de levenskunst


Kijk hier voor een overzicht van alle portretten uit deze serie.