Portretten van vrouwen en voorouders

Chloé Zhao 89/100

Chloé Zhao (1982) raakte mij met haar film, Nomadland. Dit was haar derde speelfilm, maar de eerste waar ze groot succes mee had. Ze won als eerste vrouw van Aziatische afkomst (en als tweede vrouw ooit) de Golden Globe en de Academy Award voor beste regisseur.

Nomadland vertelt het verhaal van hedendaagse nomaden in de VS. Mensen die deels door keuze en deels noodgedwongen rondzwerven en hier en daar kort werken om te overleven. Mensen die niet meedoen met de ‘gewone’ maatschappij, die in een parallel universum leven, waar andere waarden gelden. De film werd gemaakt met professionele en niet professionele acteurs, dat deed Zhoé ook in haar eerdere speelfilms en het geeft de film extra kracht.

Chloé Zhao groeide op in China, maar ging al op haar 15e in haar eentje naar een kostschool in Engeland. Over zichzelf zegt ze dat ze een rebelse, luie tiener was, die graag films keek en manga strips tekende. Na het succes van Nomad Land, werkte ze als regisseur aan een Marvel film The Eternals. Ik vind het mooi om te zien dat ze zich in verschillende werelden beweegt, zonder haar eigenheid en integriteit te verliezen.

I often feel like an outsider wherever I go, so I’m always attracted to stories about identity and the meaning of home.

Chloé Zhao

Je kunt Nomadland online kijken bij Netflix of Disney plus. Kijk hier de trailer.

Hier staat een kort interview met Chloé Zhao.


Kijk hier voor een overzicht van alle portretten.