Cindy Sherman 23/100

Portret Cindy Sherman

Als kind was ze televisie verslaafd. Al heel jong was ze graag bezig met zichzelf verkleden om zo iemand anders te worden. Ze is zelf model in bijna al haar foto’s. Er zijn weinig foto’s te vinden van haar waarin ze niet deel is van een kunstwerk. Ik leerde haar kennen in de tijd op de academie door haar beroemde serie Untitled Film Stills, 1977-1980, waarin ze vrouwen laat zien die zich niet bewust lijken van de camera. Het zijn zeer geloofwaardige momenten uit niet bestaande films. Ze stelt vragen over hoe we als vrouw worden gezien, zonder antwoorden te geven.

Verfrissend om te zien hoe ze tegelijk heel hard werkt en serieus bezig is met haar kunst en tegelijkertijd altijd aan het spelen is. In een documentaire uit de jaren 90 zie je hoe ze vol genot laatjes opent met nepneuzen, sieraden en allerlei andere accessoires.

We’re all products of what we want to project to the world. Even people who don’t spend any time, or think they don’t, on preparing themselves for the world out there – I think that ultimately they have for their whole lives groomed themselves to be a certain way, to present a face to the world.

Cindy Sherman