Portretten van vrouwen en voorouders

Connie Palmen 59/100

Connie Palmen (1956) is filosoof en schrijver. Ze brak in 1991 door met de roman ‘De Wetten’ en maakte daarmee een diepe indruk op mij als 25 jarige. Ik voelde verwantschap omdat ze in een dorpje niet ver van mijn geboortedorp opgroeide. In haar romans vertelt ze vol zelfvertrouwen over haar twijfel en haar zoektocht naar waarheid. Haar recalcitrante, intelligente stem gaf mij hoop.

“Het betekenisloze en absurde bestaan krijgt door de kunst betekenis.” zei ze in college tour. Een vrouw naar mijn hart. Ik wilde ‘De Wetten‘ laatst herlezen en nu blijkt er ook een luisterboek te bestaan. Het boek wordt door Connie zelf voorgelezen, met die heerlijke Limburgse stem. En ja, het is nog steeds een fijn boek. Hieronder een stukje uit het eerste hoofdstuk.

Zodra je ergens gevaar vermoedt, kun je de vijand maar het beste recht in de ogen kijken. Als je je blik afwendt van iets waar je bang voor bent, wordt jouw angst duizendvoudig en blijft ook veel langer bij je dan nodig is.

Van nature mijd je dat. Het is net als bij motorrijden. Achterop, heb je in de bocht de neiging om je lichaam tegen de bocht in te bewegen en zo ver mogelijk van het asfalt vandaan te houden. Maar je moet juist meegaan, heel je lichaam in de bocht gooien, tot je neus rakelings over het wegdek scheert. Je moet doen waar je bang voor bent, want dat is het veiligste.

Connie Palmen, De Wetten

Connie Palmen was te horen en zien bij college-tour en ze gaf de Hugo Claus lezing


Kijk hier voor een overzicht van alle portretten.