Connie Palmen 59/100

Connie Palmen (1956) is filosoof en schrijver. Ze brak in 1991 door met de roman ‘De Wetten’ en maakte daarmee diepe indruk op mij als 25 jarige. Ze komt uit een dorpje niet ver van waar ik ben opgegroeid. Haar recalcitrante, intelligente stem gaf mij hoop. Ze vertelt vol zelfvertrouwen over haar twijfel en zoeken naar waarheid, terwijl ze met plezier de werkelijkheid gebruikt voor haar verhalen.

Ze is was onlangs bij college-tour te zien en ze gaf de Hugo Claus lezing. ‘Het betekenisloze en absurde bestaan krijgt door de kunst betekenis.’ Een vrouw naar mijn hart. ‘De wetten‘ wilde ik herlezen en nu blijkt er een luisterboek te zijn, door Connie zelf voorgelezen, met die heerlijke Limburgse stem. En ja, het is nog steeds een fijn boek. Hieronder een stukje uit het eerste hoofdstuk.

Zodra je ergens gevaar vermoedt, kun je de vijand maar het beste recht inde ogen kijken. Als je je blik afwendt van iets waar je bang voor bent, wordt jouw angst duizendvoudig en blijft ook veel langer bij je dan nodig is.

Van nature mijd je dat. Het is net als bij motorrijden. Achterop, heb je in de bocht de neiging om je lichaam tegen de bocht in te bewegen en zo ver mogelijk van het asfalt vandaan te houden. Maar je moet juist meegaan, heel je lichaam in de bocht gooien, tot je neus rakelings over het wegdek scheert. Je moet doen waar je bang voor bent, want dat is het veiligste.

Connie Palmen, De Wetten