Portretten van vrouwen en voorouders

Crowdsurfen

Deze zomer schilderde ik nummer 100 van 100 portretten van vrouwen: een zelfportret. “Fré Dekkers ken ik al mijn hele leven en ik ben haar meer en meer gaan waarderen.”.

En toen was mijn project klaar. Het doel bereikt. Honderd portretten van vrouwen. En nu? Ik kon natuurlijk doorgaan, want er zijn nog honderden vrouwen die het verdienen om geschilderd te worden. Maar ik wil er ook mee naar buiten, de wereld in.

Al vroeg wist ik waar ik wilde exposeren: WG Kunst in Amsterdam. De ruimte is groot en hoog en het past er helemaal. In het weekend van 19-21 april 2024 zijn alle portretten samen daar te zien.

Maar ik wilde meer. Ik wilde een boek, zodat ik het vast kan houden, er doorheen kan bladeren. Ik deed wat ik altijd al een keer heb willen doen: een crowdfunding starten via Voordekunst.

Het spannendste vond ik dat ik een filmpje moest maken. Ik had mazzel en kreeg hulp van de geweldige Pieter Nijdeken. “Zit mijn haar wel goed?” piepte ik tijdens de opnames, “Hou toch op, je bent gewoon Fré.” zei hij met zijn Noord-Hollandse nuchterheid. Het is een mooi filmpje geworden en een overwinning: mezelf tevreden terugzien op film. Ik wist verrassend helder te vertellen waarom dit boek er moest komen. 

Nu is mijn taak om het van de daken te schreeuwen. Al tien dagen vertel ik aan iedereen die het horen enthousiast over mijn project.  Alleen verspreek ik me steeds. Crowdsurfing, noem ik het in plaats van crowdfunding. Dat komt natuurlijk door de Tijdsurfen die ik geef, dacht ik eerst. De derde keer dat ik me versprak, wees iemand me op de betekenis van wat ik zei. Crowdsurfen, dat is van het podium afspringen en opgevangen worden door je publiek.

Zo voelt het precies. Mijn project wordt gedragen door vele handen. Het is spannend en soms moeilijk te geloven dat zoveel mensen me willen helpen om mijn droom te realiseren. Maar het is ook heerlijk, dus ik spring van het podium en geniet ervan om over de menigte te surfen, erop vertrouwend dat er meer dan genoeg handen zijn. 

Wil je ook bijdragen?

Je kunt hier het filmpje zien en lezen waarom ik vind dat het boek er moet komen.