Portretten van vrouwen en voorouders

Dora Maar 51/100

Dora Maar was modefotograaf en surrealistische kunstenaar met een eigen studio in Parijs in de jaren dertig van de vorige eeuw. Ze gebruikte als een van de eersten surrealistische technieken, zoals dubbelprints en fotomontages. Ze exposeerde in Parijs, Londen en New York, was politiek geëngageerd en reisde in de jaren dertig naar Londen om de gevolgen van de grote depressie te fotograferen.

Wie zoekt naar Dora Maar, komt tot vervelens toe uit bij Picasso, omdat ze beroemd werd als ‘zijn muze’. Haar affaire met Picasso duurde bijna tien jaar en wordt beschreven als gepassioneerd en destructief. Door haar raakte Picasso politiek geëngageerd, zijn Guernica was zonder haar waarschijnlijk niet ontstaan. Ze raakte in een depressie toen de relatie eindigde en trok zich terug op het platteland waar ze tot op hoge leeftijd schilderde, maar nooit meer exposeerde ze haar werk.

Pas na haar dood kreeg ze opnieuw erkenning als kunstenaar. In 2019 organiseerden de Tate modern en het Centre Pompidou een solotentoonstelling met haar foto’s en schilderijen.

All Picasso’s portraits of me are lies. They’re all Picassos. Not one is Dora Maar

Dora Maar

Lees meer over Dora Maar op de website van de Tate Modern


Kijk hier voor een overzicht van alle portretten.