Portretten van vrouwen en voorouders

Ellen Laan 83/100

Ellen Laan (1962-2022) droeg tot het einde van haar leven vol vuur haar boodschap uit: ‘Seksualiteit kan leuk zijn, ook voor vrouwen. Seksuele verschillen tussen mannen en vrouwen zijn veel meer cultureel dan biologisch bepaald.‘ Ze beschreef de orgasmekloof en ze ontmantelde de mythe van seksualiteit als drift.

Als seksuoloog kreeg ze internationale bekendheid door haar promotieonderzoek naar vrouwelijke seksualiteit. Ellen Laan schreef boeken over seks en ze was een act op Lowlands om over seksualiteit te vertellen. Ze was fan van de Netflix serie Sex Education, maar ze zag het als een gemiste kans dat ze de clitoris niet in zijn geheel lieten zien en schreef de makers een brief hierover.

Veel mensen, mannen en vrouwen, weten niet dat de clitoris een groot orgaan is, met zwellichamen die onder de huid zitten, en dus niet dat ‘kleine knopje’ waar we het altijd over hebben. Dit leerde niemand op school en staat ook niet in medische handboeken. Pas sinds 2021 staat dit correct beschreven in de biologie boeken voor de middelbare school. Eva Jinek bekende in een interview met Ellen dat ze pas tijdens de uitzending, op haar 40e, ontdekte hoe het zat. Zelf was ik over de 50 toen ik erachter kwam. Hopelijk zal de volledige clitoris ook in het volgende seizoen van Sex Education te zien zijn.

Vrouwen hebben niet minder libido, wel minder plezier.

Ellen Laan

Kijk hier het interview terug met Eva Jinek uit 2021.

Kijk hier naar Ellen Laan in College Tour.


Kijk hier voor een overzicht van alle portretten uit deze serie.


Dit portret is geschilderd naar een foto van Jitske Schols