Portretten van vrouwen en voorouders

Eva Besnyö 49/100

Eva Besnyö (1920-2003) was een Hongaarse fotografe die haar buurjongen Robert Capa leerde fotograferen. Ze ging naar Berlijn om als fotograaf te werken, omdat de kunstscene daar volgens haar het meest inspirerend was. Ze kreeg een relatie met John Fernhout (de zoon van Charley Toorop) en vluchtte in 1932 met hem naar Nederland.

Ze was één van mijn voorbeelden in de tijd dat ik fotograaf was. Hoe kan ik haar werk omschrijven? Het zijn sterke beelden van alledaagse taferelen met veel liefde voor de mensen. Haar foto’s geven van dichtbij een voorbije tijd weer, maar ze zijn tegelijk tijdloos.

In de oorlog maakt ze pasfoto’s voor valse persoonsbewijzen en tijdens de Dolle Mina acties fotografeerde ze voor de vrouwenbeweging. Maar haar hart lag bij het maken van mooie beelden. Er zijn heel weinig portretten van haar, wel een aantal zelfportretten, maar het is duidelijk dat ze een voorkeur had voor de plek achter de camera.

Ik vind karakter heel belangrijk voor een fotograaf. Belangrijker dan te laten zien wat je allemaal kunt.

Als ik iemand niet mag, kan ik die persoon niet fotograferen. Dus probeer ik contact te scheppen, iets positiefs op te bouwen.

Ik kan geen negatieve foto’s maken. Dat is een groot gebrek, maar ik kan er niets aan doen.

Eva Besnyö in een interview in de Groene Amsterdammer

Kijk hier voor een overzicht van alle portretten.