Portretten van vrouwen en voorouders

Eveline van der Pas 93/100

Eveline van der Pas

Eveline van der Pas is beeldend kunstenaar, docent en psychotherapeut. Ze werkt in Friesland en Wuhan (China), ze gebruikt de laatste jaren vaak wol en zijde maar ze heeft ook veel getekend. Eén van haar laatste installaties was in de Domkerk in Utrecht met kledingstukken gevonden bij het Leger des Heils. Ze exposeert graag in kerken en kathedralen, niet om het geloof maar vanwege de ruimte en het licht.

“Ben je wel katholiek?” was een vraag toen ze voor haar eerste baan solliciteerde op een scholengemeenschap in Midden Limburg. Het was 1982, er was grote werkloosheid maar toch gaf ze eerlijk antwoord en verliet lachend de school. “Dit gaat hem niet worden”, dacht ze. 

Tot haar verbazing kreeg ze de baan en ze werd mijn eerste tekenlerares. Tekenen was in die tijd net een eindexamenvak, maar daardoor werd er beknibbeld op andere uren waardoor de bovenbouw geen tekenles meer kreeg. Eveline begon een apart klasje na schooltijd. Bijna iedereen uit dat groepje is iets met kunst gaan doen. Zelf durfde ik nauwelijks te tekenen, maar ik was er wel altijd bij.

Nooit vergeet ik hoe ze een keer mijn haar geknipt heeft. Eveline, met haar hippe kapsel en haar zelf beschilderde kleding, uit Amsterdam, zij knipte mijn haar. Ik kon het bijna niet geloven. Veel beter kon het niet worden.

Door Eveline maakte ik kennis met Henri Matisse. Ze liet ons dia’s zien in een donker klaslokaal en wees op geheimen die in zijn schilderijen verborgen zaten. Ze nam ons mee met de bus naar een grote tentoonstelling in Düsseldorf en wist een klas vol ongeïnteresseerde pubers liefde voor kunst bij te brengen. 

Ik word erg gelukkig van mijn werk, misschien ben ik zelf wel mijn grootste fan.

Eveline van der Pas

Kijk hier naar het werk van Eveline van der Pas: evelinevanderpas.nl/


Kijk hier voor een overzicht van alle portretten.