Portretten van vrouwen en voorouders

Greta Thunberg 53/100

Greta Thunberg (2003) startte 9 september 2018 met haar schoolstaking om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. Ze werd wereldberoemd en sprak op verschillende klimaattoppen. Ze werd verguisd en geroemd.

Ik aarzelde eerst om haar te schilderen omdat ze al zoveel aandacht krijgt. Maar als ik me afvraag wie de verzetsstrijders zijn van deze tijd, dan staat ze hoog in de top tien. Greta roept ook veel irritatie op, misschien omdat ze met haar confronterende en urgente boodschap zo erg gelijk heeft. Ze vertelt een verhaal waar we ons geen raad mee weten en waar we liever onze ogen voor sluiten.

In haar Ted Talk vertelt ze over de depressie waar ze in terechtkwam toen ze elf was. Ze stopte met praten en eten en werd gediagnosticeerd met autisme en selectief mutisme. Dat betekent dat ze alleen praat als ze er de noodzaak van inziet.

For those of us in the spectrum, almost everything is black or white. We are not good in lying and we usually don’t enjoy participating in the social game, the rest of you seem so fond of.

I think in many ways, we, the autistic, are the normal ones and the rest of the people are pretty weird. Especially when it comes to the sustainability crisis, where everyone keeps saying that climate change is an existential threat and the most important issue of all and yet they just carry on like before.

Greta Thunberg

Luister hier naar de Tedtalk van Greta Thunberg

De documentaire I am Greta is online te zien bij 2Doc


Kijk hier voor een overzicht van alle portretten.