Hannah Gadsby 36/100

Hannah Gadsby portrait

Er zijn weinig mensen die ik grappig vind. Daarom is het misschien extra waardevol als iemand me aan het lachen maakt. We lachen meestal als iets pijnlijk is, volgens Hanna Gadsby. Ze was stand-up comedian maar besloot daarmee te stoppen omdat ze niet meer haar eigen pijn belachelijk wilde maken. Ze wilde wel over haar pijn vertellen. Dat vertelde ze in haar show ‘Nanette’ waarin ze de grenzen opzoekt van wat mag op het podium. Hoe eerlijk, hoe boos, hoe kwetsbaar wil je zijn? En juist met deze afscheidsshow werd ze wereldberoemd als stand-up comedian.

Ze is natuurlijk wel doorgegaan. Ze vertelt verhalen en haar verhalen zijn urgent en tragisch. Ze vertelt over misbruik en verkrachting, over gender en lesbisch zijn, over neurodiversiteit en haar diagnose autisme. De zelfspot is nog altijd in al haar verhalen ruim aanwezig. Daardoor weet ze ons te raken en lachen we om haar verhalen, hoe pijnlijk ze soms ook zijn.

I believe we can paint a better world, if we learn how to see it from all perspectives, as many perspectives as we possibly could, because diversity is strength.  Difference is a teacher.  Fear difference and you learn nothing.

Hannah Gadsby