Portretten van vrouwen en voorouders

Isis Goldstein 96/100

Portret Isis Goldstein

Isis en ik leerden elkaar kennen online. We waren niet aan het daten, we wisselden ervaring uit over onze kinderwens die niet vanzelf in vervulling ging. Het was in 2002 nieuw voor ons om lief en leed te delen in een chatgroep. Maar dwars door het scherm heen voelden we meteen een soort zielsverwantschap. Al pratend beseften we dat Isis bijna dagelijks langs mijn huis fietste. En op de dag dat ik online deelde dat ik zwanger was, stond ze voor de deur met bloemen. We werden vrienden, of eigenlijk familie. Onze kinderen groeiden op als broer en zussen. 

Isis groeide zelf op in een klein huisje in de bossen in Canada zonder stromend water of elektra. Als kind liep ze dagelijks een uur naar de bushalte om naar school te gaan. Ik heb altijd gedacht dat ze misschien daardoor zo ondernemend en dapper is. 

Op haar 19e kwam ze naar Amsterdam. Een uitkering wilde ze niet, dus begon ze onderaan, als schoonmaker op een crèche. Na een half jaar was ze crècheleidster en vijf jaar later opende ze een eigen winkel: Knutsel Frutsel. Twintig jaar later was haar zaak speelgoedwinkel van het jaar en was ze in het RTL nieuws te zien omdat ze actie voerde voor ondernemers in de stad. 

De winkel van Isis was een begrip in de buurt en een plek waar veel kinderen mee opgroeiden. De winkel was als Isis: kleurrijk en vol leven. Er waren zoveel mooie boeken, speelgoed en materialen, dat ik er vaak naartoe wandelde om alleen maar even rond te kijken. Ik kwam er altijd blij vandaan. 

Dat Isis nu een nieuwe carrière begint als uitvaartbegeleider was voor mij geen verrassing. Jaren geleden zaten we samen aan het sterfbed van een goede vriend. We deelden herinneringen en Isis zei: “Dit is nog mooier dan een huwelijk. Op een bruiloft houdt iedereen elkaar toch nog in de gaten, wat heeft zij een rare jurk en wat eet hij veel taart. Maar in het oog van de dood valt alle poespas weg. Dan laten mensen hun ware aard zien.” 


Isis Goldstein geeft naast haar werk als uitvaartbegeleider ook workshops waarbij verbindende gesprekken plaats vinden tijdens het maken.
https://eartotheground.info/


Kijk hier voor een overzicht van alle portretten uit deze serie.