Portretten van vrouwen en voorouders

Jannemiek Tukker 92/100

Jannemiek Tukker portret

Jannemiek Tukker is beeldend kunstenaar. Het was een zoektocht om haar plek in de wereld van de kunst te vinden. Ze voelde zich op de kunstacademie niet echt thuis, ook al slaagde ze er wel. Pas later, tijdens een opleiding cultuurwetenschap, las ze over Art Brut en wist, ‘daar hoor ik bij!’

Het werk van Jannemiek Tukker lijkt op monnikenwerk, het maken is een meditatieve bezigheid. Met kroontjespen maakt ze schilderijen en tekeningen die bestaan uit eindeloos veel lijnen en streepjes. In een periode van psychose in 2013 heeft ze een aantal schilderijen en tekeningen verscheurd. Eerst was er opluchting maar later ook spijt. In de jaren erna heeft ze met naald en draad de werken weer hersteld. De beelden zijn nog krachtiger dan voor de reparatie. 

Jannemiek en ik zaten samen op een autoritaire katholieke middelbare school in midden Limburg. We deelden onze liefde voor lezen en kunst en het gevoel een buitenstaander te zijn. Die verwantschap was voor mij een reddingsboei. Ik ben niet gek, of als ik wel gek ben, dan ben ik in ieder geval niet de enige hier. 

Elke lijn die ik zet is uniek. Het tekenen brengt me in een meditatieve trance. De trance doet denken aan het chanten van boeddhisten, het bidden van de rooms katholieken en het trommelen van sjamanen. Het heeft een helende werking.

Jannemiek Tukker

Kijk voor het werk van Jannemiek Tukker hier op haar website of hier bij galerie Beeldend gesproken.


Kijk hier voor een overzicht van alle portretten.