Portretten van vrouwen en voorouders

Korenblauw

Nooit meer zal ik achteloos een boek openslaan. 

“Jij bent de baas”, kreeg ik als antwoord toen ik vertwijfeld iemand aankeek en vroeg: “Wat vind jij?” Nooit stond ik erbij stil hoeveel beslissingen iemand neemt die een boek maakt. Welke omslag en welk papier kiezen we, wat wordt het formaat, waar komen de afbeeldingen en waar de tekst, hoeveel exemplaren gaan we drukken, wie schrijft het voorwoord en komt de inhoud voorin of achterin. 

Ja, het was waar, ik had bedacht dat er een boek moest komen met de Honderd Portretten van Vrouwen, dus ik was de baas. Maar ik had het nooit alleen gekund. Bijna dag en nacht mocht ik appen met mijn vormgever, Karin en bij drukkerij Raddraaier waren Just, Tamara en André ongelofelijk geduldig en vol aandacht. Mariëtte schoof alles opzij om een gedegen en liefdevol voorwoord te schrijven en Suus, mijn scherpe redacteur las alle tekst na (en las ze nog een keer). Maar ìk moest de beslissingen nemen. Iedere keer weer terug naar mijn wens. Waarom wil ik dat dit boek er komt? Hoe wil ik dat de kijker door het boek bladert? In mijn verbeelding zag ik het boek iedere keer weer voor me en dan wist ik wat ik wilde. 

De leukste vraag was misschien wel, “Welke kleur blauw wil je dat het garen wordt?” Het wordt korenblauw. De kleur van de lievelingsbloem uit mijn jeugd. Op dit moment, as we speak, wordt het boek aan elkaar genaaid in de binderij. Honderd blauwe portretten, honderd verhalen met witte letters in blauwe vlakken gedrukt, gebonden met korenblauw garen.

Kom kijken

Het boek en de honderd portretten van vrouwen kun je zien in het weekend van 19-20-21 april 2024 in WG Kunst.

Vrijdag 19 april 2024 van 17:00 tot 19:00 uur is de opening en boekpresentatie met live muziek van Duo Cuerda Vocal, Irene Annink (zang/gitaar) en Pit Hermans (basgitaar/cajon/viool).

Zondag 21 april van 16:00 tot 17:00 uur is er een ronde tafel gesprek waarin Fré Dekkers in gesprek gaat met Ruth Sival en Jitske Schols. We sluiten feestelijk af met een drankje en je hebt de mogelijkheid jouw boek te laten signeren.

Kom luisteren (en meepraten)

Het ronde tafel gesprek is een informele bijeenkomst waarbij iedereen welkom is. We praten over vergeten vrouwen, heldendom en vrouwelijke waarden. Hoe kunnen vrouwen de ruimte innemen in plaats van zichzelf klein te maken? Bestaat er zoiets als vrouwelijke waarden? Hoe kunnen we patronen doorbreken die honderden jaren oud zijn? En hoe betrekken we mannen bij dit proces?

Ruth Sival is ondernemer met een missie. Naast accountant is ze lid van SER topvrouwen en richtte ze de Stichting Women’s Gathering Foundation op. Hiermee strijdt ze voor meer vrouwen met verschillende etnische, culturele en religieuze achtergronden in leidinggevende en bestuursfuncties.

Als lid van een Raad van Toezicht ervaar ik dat het effectief is om vrouwen, met verschillende achtergronden, aan boord te hebben, maar in de praktijk zie ik ook dat veel vrouwen de kennis en de kunde wel hebben, maar vaak niet zichtbaar en/of beschikbaar zijn. Uit ervaring weet ik dat dat te maken kan hebben met zelfbeeld, onzekerheid, het niet beheersen van de juiste sociale vaardigheden etc.

Ruth Sival

Jitske Schols is beeldend kunstenaar en schildert vergeten vrouwen. In haar schilderijen gebruikt ze haar verbeelding om de verloren of vergeten verhalen te vertellen over vrouwen. Ze maakte bijvoorbeeld een serie over Frieda Belinfante, dirigent en verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog en Eunice Newton Foote, wetenschapper die als eerste het broeikaseffect beschreef.

Ik kies een bijzondere vrouw, vrijwel altijd iemand die al is overleden en in de vergetelheid is geraakt, over wie ik meer wil weten. Dan ga ik researchen: boeken lezen, de archieven in en mensen interviewen. Terwijl ik dat doe, stuit ik op bepaalde dingen die voor andere vrouwen gelden. Of die ik zelf ook heb meegemaakt… Ik probeer overigens nooit de werkelijkheid te schilderen, het draait altijd om mijn verbeelding

Jitske Schols

WG Kunst

Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28
(Wilhelmina Gasthuisterrein)
1054 SP Amsterdam

  • Opening en boekpresentatie, vrijdag 19 april van 17:00 – 19:00 uur
  • Expositie Honderd Portretten van Vrouwen, zaterdag 20 en zondag 21 april van 13:00 – 19:00 uur
  • Ronde tafel gesprek, zondag 21 april van 16:00 – 17:00 uur

Kijk hier voor een overzicht van alle portretten