Portretten van vrouwen en voorouders

Maira Kalman 72/100

Maira Kalman portret

Illustrator, schrijfster, ontwerper, iemand die met veel humor onderzoekt wat een goed leven is. Ze omschrijft haar werk als rondlopen en kijken, want daar komt volgens Maira Kalman alles uit voort.

Maira Kalman begint de dag met het lezen van overlijdens advertenties, iets dat levenskracht en verwondering geeft volgens haar. Haar boeken en illustraties zijn vaak bizar maar ook eenvoudig en recht door zee. Alleen al de titels van haar boeken doen me goed: ‘The principles of uncertainty’, ‘Girls standing on lawns’ en ‘The pursuit of happiness’.

Haar werk oogt vrolijk en lichtvoetig, maar ze schuwt serieuze onderwerpen niet, ook niet in haar kinderboeken. Daarin doet haar werk soms denken aan dat van Charlotte Salomon. Beiden zingen ook vaak tijdens het schilderen.

Samen met haar zoon, Alex, schreef ze een boek over haar moeder. Ze richtten ook een expositie in in The Met: ‘Sara Berman’s Closet” waarin ze de kast van haar moeder nabouwden. Sara was een immigrant die van Wit Rusland naar Palestina, naar New York en weer terug naar Palestina verhuisde. Een leven van hard werken maar ook van eenvoudig chic gekleed gaan, altijd in wit en al haar kleding zorgvuldig gevouwen in de kast.

Kijk ook de korte filmpjes: ‘The most wonderful day’ of My Name is Alice B. Toklas, waarin Maira optreedt als de echtgenote van Gertude Stein. Er zijn talloze podcasts, filmpjes en boeken die de moeite waard zijn. Zoek haar op en je hebt uren plezier.

Flowers lead to books, which lead to thinking and not thinking and then more flowers and music, music. Then many more flowers and many more books.

Maira Kalman

Kijk hier voor een overzicht van alle portretten.