Portretten van vrouwen en voorouders

Malala Yousafzai 58/100

Portret van Malala Yousafzai

Malala Yousafzai (1997) is elf jaar als ze begint met bloggen over haar leven onder het regime van de Taliban. Een bewind dat vrouwen en meisjes verbiedt om deel te nemen aan onderwijs en andere delen van het openbare leven. Drie jaar later wordt ze beschoten, terwijl ze met de bus onderweg is van school naar huis na een examen. Ze wordt in haar hoofd geraakt en overleeft het maar net.  Ze wordt in haar hoofd geraakt en overleeft het maar net.

Na haar herstel vervolgt ze haar strijd en reist ze de wereld rond om interviews te geven en aandacht te vragen voor de situatie van vluchtelingen wereldwijd. Op haar zeventiende wordt ze de eerste Pakistaanse en de jongste mens die een Nobelprijs ontvangt. Op een leeftijd waarop ik vooral bezig was met vriendjes en uitgaan, spreekt zij haar speech uit voor de wereld. Naast haar eigen studie blijft ze actie voeren met als belangrijkste doel dat alle kinderen in de wereld toegang krijgen tot onderwijs.

So let us wage a global struggle against illiteracy, poverty, and terrorism, and let us pick up our books and pens. They are our most powerful weapons.

Malala Yousafzai

Kijk hier voor de website van Malala Yousafzai en haar Malala Fund waarmee ze vecht voor toegang tot onderwijs voor jonge vrouwen


Kijk hier voor een overzicht van alle portretten.