Maria Callas 43/100

Uit mezelf was ik waarschijnlijk nooit naar opera gaan luisteren. Het was mijn man die me meenam in deze wereld en die me Maria Callas liet horen. Hij zou haar stem uit duizenden herkennen, ik durf daar niets over te zeggen. Ze wordt de meest vernieuwende en grootste stem uit de 20e eeuw genoemd. Ik zie een tragisch leven, een trotse beeldschone vrouw, die ongelofelijk hard werkte, grote liefdes kende en groot verlies. Als kind wordt ze omschreven als plomp. Maar ze had een warme stem en haar motivatie en inzet bij haar muziek studie was opmerkelijk groot. Zelf zal ze later zeggen dat ze een gelukkige kindertijd heeft gemist.

Er zijn boeken vol geschreven over haar stem en haar leven en er zijn talloze documentaires gemaakt over haar. De documentaire Maria by Callas is een aanrader, je hoort haar stem op het podium en je hoort haar vertellen over haar leven door de jaren heen. Het fijne is dat het twee kanten op werkt, sinds ik Maria schilderde, is in ons huis weer veel opera te horen.

I am not an angel and do not pretend to be. That is not one of my roles. But I am not a devil, either. I am a woman and a serious artist, and I would like so to be judged

Maria Callas