Portretten van vrouwen en voorouders

Marian Anderson 47/100

Marian Anderson (1897-1993) was een wereldberoemde contra-alt, met een bijzonder mooi stemgeluid en een bereik van bijna drie octaven. Het was haar tante die haar inspireerde om het kerkkoor in te gaan toen ze zes was. In die jaren was het in de Verenigde Staten nog niet mogelijk om als gekleurde vrouw aan een conservatorium te studeren. Toch bleef ze zingen en optreden en kreeg ze les van goede leraren. Iedereen die haar hoorde, werd verliefd op haar stem.

In 1929 won ze een prijs waardoor ze in Berlijn kon studeren, ze betoverde ook in Europa het publiek en werd bevriend met de componist Sibelius, die liederen voor haar schreef. In 1939 kreeg ze grote bekendheid doordat ze werd geweigerd in de Constitution Hall in Washington. Door tussenkomst van Eleanor Roosevelt trad ze op op de trappen van het Lincoln Memorial in Washington voor meer dan 75.000 mensen. Ze werd een icoon voor de strijd tegen racisme in de Verenigde Staten, maar het was vooral de muziek waar ze voor leefde.

The minute a person whose word means a great deal to others dare to take the open-hearted and courageous way, many others follow.

Marian Anderson

Luister hier hoe maria Anderson Erbarme Dich zingt

En kijk hier een korte documentaire over haar leven met oude ingekleurde beelden.


Kijk hier voor een overzicht van alle portretten.