Marian Anderson 47/100

Marian Anderson (1897-1993) is een wereldberoemde contra-alt, met een bijzonder mooi stemgeluid een een bereik van bijna drie octaven. Het was haar tante die haar inspireerde en uitnodigde om in het kerkkoor te gaan toen ze zes was. In die jaren was het in de verenigde staten niet mogelijk om als gekleurde vrouw aan een conservatorium te studeren. Toch bleef ze zingen en optreden en ze kreeg les van goede leraren. Iedereen die haar hoorde, werd verliefd op haar stem.

In 1929 won ze een prijs waardoor ze in Berlijn kon studeren aan, ze betoverde ook in Europa het publiek en werd bevriend met de componist Sibelius, die liederen voor haar schreef. In 1939 kreeg ze grote bekendheid doordat ze werd geweigerd in de Constitution Hall in Washington. Door tussenkomst van Eleonoor Roosevelt trad ze op op de trappen van het Lincoln Memorial in Washington voor meer dan 75.000 mensen. Ze werd een icoon voor de strijd tegen racisme in de verenigde staten, maar het was vooral de muziek waar ze voor leefde.

The minute a person whose word means a great deal to others dare to take the open-hearted and courageous way, many others follow.

Marian Anderson