Portretten van vrouwen en voorouders

Marlene Dumas 41/100

Marlene Dumas (1953) groeide op in Zuid Afrika en woont en werkt sinds 1974 in Amsterdam. Ik hou van haar portretten.Ze zijn zo goed, dat ik er jaloers op ben. Ze gebruikt beelden uit haar persoonlijke leven, waarbij ze de zelfspot niet schuwt. En ze verwerkt beelden uit het nieuws of van andere kunstenaars in haar schilderijen. Ze pretendeert nooit iets ‘nieuws’ te bedenken. “Alles bestaat al”, zegt ze laconiek.

Er was een tijd dat ik me van haar afkeerde door de overdaad aan succes. Zoals vroeger, als het bandje waar je van hield, ineens beroemd werd bij het grote publiek. Marlene Dumas werd de best verkopende levende kunstenaar genoemd, maar dat is natuurlijk geen reden om haar werk niet te waarderen.

Ik vond het heerlijk toen ik haar tussen neus en lippen door hoorde vertellen dat ze meestal ’s nachts schildert omdat het dan stil is in de stad. Ik was nog jong en besefte ineens dat je dat soort dingen dus zelf mag beslissen.

Painting doesn’t freeze time. It circulates and recycles time like a wheel that turns. Those who were first might well be last. Painting is a very slow art. It doesn’t travel with the speed of light. That’s why dead painters shine so bright.

Marlene Dumas

Op de website van Marlene Dumas vind je de documentaire Miss Interpreted uit 1997, zeer de moeite waard!


Kijk hier voor een overzicht van alle portretten.