Portretten van vrouwen en voorouders

Maya Angelou 76/100

Maya Angelou (1928-2014) was een zangeres, danseres, dichter en schrijfster. Als politiek activiste werkte ze nauw samen met Malcolm X en Martin Luther King. Ze werd bekend door haar autobiografische boek I Know Why The Caged Bird Sings, dat ook verfilmd werd. Bill Clinton vroeg haar om bij zijn inauguratie een gedicht voor te dragen en ze was de lievelingsleraar van Oprah.

Maya Angelou heeft veel meegemaakt in haar jeugd. Op haar zevende, stopte ze met praten, dit gebeurde nadat de man die haar had verkracht, werd gedood. Zij had zijn naam genoemd en voelde zich daardoor verantwoordelijk. Pas vijf jaar later, toen een lerares haar aanraadde gedichten hardop te lezen, begon ze weer te spreken.

Dit verhaal en heel veel andere vertelt Maya zelf in de documentaire ‘Maya Angelou: And Still I Rise’, te zien op youtube.

Maya Angelou heeft een zware stem en is een expressieve flamboyante verschijning. De meeste indruk maakt ze op mij als ze zelf haar gedichten voordraagt als spoken word artist. Bijvoorbeeld wanneer ze in 2014 ‘Still I rise’ voordroeg, zoals je hier kunt zien.

You may shoot me with your words,
You may cut me with your eyes,
You may kill me with your hatefulness,
But still, like air, I’ll rise.

Does my sexyness offend you?
Does it come as a surprise,
That I dance as if,
I have diamonds at the meeting of my thighs?

Maya Angelou, uit ‘Still I rise’

Kijk hier voor een overzicht van alle portretten uit deze serie.