Natalya Sindeyeva 85/100

Toen Natalya Sindeyeva in 2010 Dozhd TV oprichtte in Moskou, noemde ze het ‘The optimistic chanel’. De kleur van het station was hard roze, net als haar Porsche. Natalya was deel van de rijke Russische elite en totaal niet in politiek geïnteresseerd. In de documentaire ‘F@ck this job” zien we hoe ze langzaam maar zeker bewust wordt van het onrecht dat zich afspeelt in haar land. Dozhd verdwijnt van TV door problemen met de overheid maar gaat online en blijft daar tot 2022 uitzenden.

Natalya raakte me toen ik de documentaire zag in het najaar van 2021. “Let’s be like Natalja more often” zei een vriendin tegen me. Recht door zee, ongetemd, vol veerkracht, zonder schaamte en ondanks alles ook trouw aan haar boerenafkomst. Lijkt ze in de beginjaren oppervlakkig en verwend, ze wint aan integriteit en je ziet haar betrokkenheid en moed steeds meer boven water komen. Crisis na crisis komen voorbij maar het team van Dozhd vindt steeds weer nieuwe wegen om te blijven voortbestaan. En iedere keer is er champagne en dansen ze samen om de overwinningen te vieren.

Op 1 maart 2022 wordt het station gesloten door de Russische autoriteiten omdat ze spreken over oorlog in Oekraïne. In maart 2022 zou de documentaire over Dozhd in Rusland in première gaan, maar zo ver komt het niet. De dag ervoor vlucht het team van het TV station omdat er te veel doodsbedreigingen zijn. Bij de laatst uitzending zie je de hele crew in beeld. Natalja zit aan de zijkant, ‘No to war’, zijn haar laatste woorden. Er is geen champagne deze keer.

I carry on asking myself: why are you not afraid? And my reply to that query is that I’ve no alternative. That offers me a way of monumental calm. There isn’t a concern. I don’t assume I’m a hero, although Dozhd does some heroic issues.”

Natalya Sindeyeva

Lees hier een artikel in The Guardian over Natalya Sindeyeva en Dozhd TV

Huur of koop hier de documenrtaire F@ck this job over Natalya Sindeyeva en Dozhd TV


Kijk hier voor een overzicht van alle portretten uit deze serie.