Portretten van vrouwen en voorouders

Natalya Sindeyeva 85/100

Toen Natalya Sindeyeva in 2010 Dozhd TV in Moskou oprichtte, noemde ze het ‘The optimistic channel’. De kleur van het station was hard roze, net als haar Porsche. Natalya was deel van de rijke Russische elite en totaal niet in politiek geïnteresseerd. In de documentaire ‘F@ck this job” zien we hoe ze langzaam maar zeker bewust wordt van het onrecht dat zich in haar land afspeelt. Dozhd verdwijnt van TV door problemen met de overheid, maar gaat online en blijft daar tot 2022 uitzenden.

Het is indrukwekkend om de ontwikkeling van Natalya mee te maken in de documentaire. In de jaren 00 lijkt ze oppervlakkig en verwend, ze is de dancing queen op alle feestjes van Moskou. Maar naarmate de tijd verstrijkt groeit haar integriteit, haar betrokkenheid en haar moed. Crisis na crisis komt voorbij, maar het team van Dozhd vindt steeds weer nieuwe manieren om te blijven voortbestaan. Wel blijft er rijkelijk champagne vloeien en wordt er gedanst om de overwinningen te vieren. “Let’s be like Natalja more often” zei mijn vriendin tijdens de aftiteling in de bioscoop. Recht door zee, ongetemd, vol veerkracht en zonder schaamte. En ondanks alles ook trouw aan haar boerenafkomst.

Op 1 maart 2022 wordt het station gesloten door de Russische autoriteiten omdat ze spreken over oorlog in Oekraïne. In maart 2022 zou de documentaire over Dozhd in Rusland in première gaan, maar zo ver komt het niet. De dag ervoor vlucht het team van het TV station omdat er te veel doodsbedreigingen zijn. Bij de laatst uitzending zie je de hele crew in beeld. Natalja zit aan de zijkant, ‘No to war’, zijn haar laatste woorden. Er is deze keer geen champagne. Sinds 2023 zenden ze opnieuw uit, maar nu vanuit Amsterdam.

I carry on asking myself: why are you not afraid? And my reply to that query is that I’ve no alternative. That offers me a way of monumental calm. There isn’t a concern. I don’t assume I’m a hero, although Dozhd does some heroic issues.”

Natalya Sindeyeva

Lees hier een artikel in The Guardian over Natalya Sindeyeva en Dozhd TV

Huur of koop hier de documentaire F@ck this job over Natalya Sindeyeva en Dozhd TV


Kijk hier voor een overzicht van alle portretten uit deze serie.