Portretten van vrouwen en voorouders

Nina Hagen 4/100

Nina Hagen

Als een kind leerde ik nieuwe muziek meestal door de muren van mijn kamer heen kennen, wanneer mijn grote broer of zus nieuwe platen hadden gekocht. Maar deze vrouw ontdekte ik zelf via de radio. Met trillende vingers drukte ik snel de rode record knop samen met de play knop van mijn radio-casetterecorder in.

Gelukkig zat er een casette in, klaar om muziek op te nemen. Met rode oortjes luisterde ik naar het lied. “Unbeschreiblich weiblich”. ” Ich war schwanger, Mir ging’s zum Kotzen…” Zij durfde. Later hoorde ik dat ze operazangeres was. En dat ze met een andere held van mij zong, Herman Brood. Een mythe was geboren. En ik (13) zong met veel plezier luid mee.

Warum soll ich meine Pflicht als Frau erfüll’n?
Für wen?
Für die?
Für dich?
Für mich?
Ich hab’ keine Lust, meine Pflicht zu erfüll’n
Für dich nicht
Für mich nicht
Ich hab’ keine Pflicht

Nina Hagen

Kijk hier de Toppop clip van het liedje


Kijk hier voor een overzicht van alle portretten.