Portretten van vrouwen en voorouders

Oriana Fallaci 29/100

Oriana was een oorlogsverslaggever, schreef romans en werd vooral beroemd als interviewer van grote wereldleiders, zoals onder andere de Dalai Lama, Henry Kissinger, de sjah van Perzië. Lezen over Oriana Fallaci is een ontmoeting met mijn vroegere zelf. In de puberteit en de jaren erna was ze mijn held. Onverschrokken, ongehoorzaam en meedogenloos op zoek naar de waarheid. Oorlogen of wereldleiders, ze laat zich door niets of niemand intimideren. Zo wilde ik ook zijn.

In de laatste jaren van haar leven was ze fanatiek anti-islam, waardoor ik even twijfelde of ik haar wel wilde schilderen. Er wordt nu zelfs jaarlijks een prijs uitgereikt in haar naam, aan iemand die zich hard maakt voor de ‘vrijheid van meningsuiting’. Wilders kreeg bijvoorbeeld die prijs. Maar mijn respect voor haar vroege werk is onveranderd en ze was een jeugdheld van mij, vandaar dat ze toch in mijn lijst staat.

I think being born is extraordinary. It is a great luck. Even if life is ugly, even if life gives you suffering. It is a marvellous adventure.

Oriana Fallaci

Er is een interview in het Engels, waarin ze zich toont als een trotse vrouw die tevreden terugkijkt op haar leven en niet buigt voor kritiek uit welke hoek dan ook.


Kijk hier voor een overzicht van alle portretten.