Oriana Fallaci 29/100

Oriana was oorlogsverslaggever, ze schreef romans en ze werd beroemd als interviewer van grote wereldleiders zoals de Dalai lama, Henry Kissinger, de sjah van Perzië,en vele anderen. Lezen over Oriana Fallaci is een ontmoeting met mijn vroegere zelf . In de puberteit en de jaren erna was ze mijn held. Onverschrokken, ongehoorzaam, meedogenloos op zoek naar de waarheid. Oorlogen of wereldleiders, ze laat zich door niets of niemand intimideren. Zo wilde ik ook zijn.

In de laatste jaren van haar leven was ze fanatiek anti-islam. Er wordt nu jaarlijks een prijs uitgereikt in haar naam, aan iemand die zich hard maakt voor de ‘vrijheid van meningsuiting’. Wilders kreeg bijvoorbeeld die prijs. Op de Italiaanse televisie zijn programma’s met de titel “Oriana, schuldig of onschuldig’ en daar discussiëren dan vijf geleerde mensen over de kwestie. Gelukkig is mijn Italiaans niet goed genoeg.

Er is een interview in het Engels, een trotse vrouw die tevreden terugkijkt op haar leven en niet buigt voor kritiek uit welke hoek dan ook.

I think being born is extraordinary. It is a great luck. Even if life is ugly, even if life gives you suffering. It is a marvelous adventure.

Oriana Fallaci