Portretten van vrouwen en voorouders

Patti Smith 35/100

Patti Smith

Het androgyne uiterlijk van Patti Smith (1946) en haar diepe stem maakten diepe indruk op mij begin jaren 80. We dansten op liesjes als Because the night en Dancing barefoot. En ik zong luidkeels mee met Frederick, al begreep ik de tekst niet, dat lied ging natuurlijk over mij. Ik was verliefd op de fotos die Mapplethorpe van haar maakte. Toch besloot ik haar te schilderen zoals ze er nu uitziet, want ik vind haar nu nog mooier dan vroeger.

Ze werd bekend als popmuzikant, men noemde haar de ‘Godmother of Punk’, maar ze is veel meer. Ze acteert, ze voert actie voor het klimaat en schrijft gedichten en boeken. Ze maakt niet alleen indruk door wat ze doet, maar vooral door wie ze is. In 2018 heb ik haar nog in Paradiso gezien en ze was nog altijd uitgesproken en vol passie. Ze heeft veel meegemaakt maar iedere keer gaat ze opnieuw aan het werk. Nu 78 jaar, maar nog lang niet met pensioen. De quote hieronder komt uit een lezing waarin ze advies gaf aan jonge mensen.

Build a good name. Keep your name clean. Don’t make compromises. Don’t worry about making a bunch of money or being successful. Be concerned about doing good work and protect your work.

Patti Smith

Kijk hier voor een overzicht van alle portretten.