Patti Smith

Patti Smith 35/100

Haar androgyne uiterlijk en haar diepe stem maakten diepe indruk begin jaren 80. We dansten op Dancing barefoot and Because the night. Ik was verliefd op de fotos die Mapplethorpe van haar maakte. Toch besloot ik haar te schilderen zoals ze nu is, want ik vind haar nu nog mooier dan vroeger.

Ze werd bekend als popmuzikant, men noemde haar de ‘Godmother of Punk’ maar ze is veel meer. Ze acteert, ze voert actie voor het klimaat en ze schrijft gedichten en boeken. Ze maakt niet alleen indruk door wat ze doet, maar vooral door wie ze is. In 2018 heb ik haar nog in Paradiso gezien en ze was nog altijd uitgesproken en vol passie. Ze heeft veel meegemaakt maar iedere keer gaat ze opnieuw aan het werk. Nu 75 jaar, maar nog lang niet met pensioen. Er staat een tournee gepland voor komende zomer. De quote hieronder komt uit een lezing waarin ze advies gaf aan jonge mensen.

Build a good name. Keep your name clean. Don’t make compromises. Don’t worry about making a bunch of money or being successful. Be concerned about doing good work and protect your work.

Patti Smith