Rosalind Franklin 79/100

Rosalind Franklin (1920-1958) was een begaafd wetenschapper. Haar vader wilde dat ze sociaal werkster zou worden en alleen doordat een tante de kosten op zich nam, stemde hij alsnog toe dat ze aan de universiteit van Cambridge ging studeren, waar ze als vijftienjarige was toegelaten.

Als Brits chemica werd ze vooral bekend door haar bijdragen aan de ontdekking van de structuur van DNA met behulp van röntgendiffractie. Haar ‘picture 51’ zorgde voor een doorbraak in het bouwen van het DNA model zoals we dat nu kennen. Erkenning voor haar werk kreeg ze niet. De mannen die beroemd werden door de ontdekking van DNA, deden alles om haar invloed te ontkennen en schetsten een beeld van een slecht geklede en arrogante vrouw.

Rosalind Franklin deed ook belangrijk onderzoek naar virussen. Ze werkte door tot haar vroege dood in 1958. Haar collega die het werk voortzette won in 1982 de Nobelprijs. Rosalind geloofde niet in God, als kind stelde ze aan haar moeder de vraag: “Well, anyhow, how do you know He isn’t She?”

I maintain that faith in this world is perfectly possible without faith in another world.

Rosalind Franklin

Het hele verhaal over haar werk wordt kort maar helder uitgelegd in dit filmpje https://youtu.be/BIP0lYrdirI


Kijk hier voor een overzicht van alle portretten uit deze serie.