Portretten van vrouwen en voorouders

Saskia Dekkers 91/100

Portret Saskia Dekkers

Saskia Dekkers reist als correspondent voor Nieuwsuur door alle landen van Europa. Vanuit plekken die vaak buiten beeld blijven, vertelt ze verhalen die gehoord moeten worden. Ze geeft nieuws een menselijk gezicht waardoor ze ons weet te raken, ook als het gaat om complexe onderwerpen, zoals de Brexit of de gevolgen van EU maatregelen. 

Als Europa correspondent volgt ze bijvoorbeeld al jaren de migratiecrisis en in 2023 reisde ze langs de grenzen van Rusland en Oekraïne om vanaf de grond te laten zien wat daar speelt. In haar reportages benadert ze alle mensen, van minister tot vluchteling, met dezelfde nieuwsgierige blik. Ze gaat op zoek naar de essentie van het verhaal, conclusies trekken laat ze aan de kijker over.

Saskia is mijn zus, we groeiden samen op in een klein dorp in Midden Limburg. Zij liet zich niet klein maken door de heersende moraal. Als tiener was ze al een indrukwekkende verschijning, met haar jas van zebrabont, haar roodgestifte lippen en haar bos krullen. 

Reislust zit in onze familie, als twintiger vond ik tijdens interrail een eenzaam eilandje in Griekenland, zo één waar bijna geen toeristen komen. Terwijl ik op de boot wachtte voor de terugreis, hoorde ik mijn naam, Saskia stapte aan wal, ze had dezelfde afgelegen plek gekozen voor haar vakantie.

Het gaat er niet om dat ík het verhaal vertel, maar dat ik het verháál vertel.

Saskia Dekkers

Kijk reportages terug op het YouTube kanaal van Saskia Dekkers

Luister hier naar een interview met Saskia Dekkers bij Radio Kunststof


Kijk hier voor een overzicht van alle portretten.