Shirin Ebadi 78/100

Shirin Ebadi

Shirin Ebadi was de eerste vrouwelijke rechter in Iran. Na de Iraanse Revolutie werden vrouwelijke rechters gedwongen tot administratief werk, omdat vrouwen volgens de ayatollahs te emotioneel waren voor de functie van rechter. Ebadi neemt ontslag. Ze schrijft een aantal boeken en werkt als docente aan de Universiteit van Teheran en later ook als advocaat. Ze wordt internationaal bekend als mensenrechten activist en wint in 2003 de Nobelprijs voor de vrede.

Shirin Ebadi neemt het op voor vrouwen, kinderen, vluchtelingen en mensen die worden vervolgd vanwege hun geloof of geaardheid. Ze beperkt haar kritiek niet alleen tot het regime in Iran. Bij de ontvangst van de Nobelprijs uit ze felle kritiek op de Verenigde Staten. Ze noemt ze niet bij naam maar iedereen weet wie ze bedoelt met: ‘staten die sinds 11 september onder het mom van een strijd tegen het internationale terrorisme de universele mensenrechten schenden.”

Shirin Ebadi is vaak bedreigd in haar land en gevangen gezet. Op het moment leeft ze in ballingschap in Londen van waaruit ze haar strijd onverminderd voortzet.

Whenever women protest and ask for their rights, they are silenced with the argument that the laws are justified under Islam. It is an unfounded argument. It is not Islam at fault, but rather the patriarchal culture that uses its own interpretations to justify whatever it wants.

Shirin Ebadi

Er is een mooi uitgebreid interview (met Engelse vertaling) te zien hier: https://youtu.be/NvEbsKFNTdE (Al Jezeera 2010)

En er is een kort stukje, met interview hier: https://bit.ly/3HGlw7b (VRT 20218)

De autobiografie van Shirin Ebadi is vertaald in het Nederlands als Iran Ontwaakt, de geschiedenis van mijn land tussen hoop en revolutie.


Kijk hier voor een overzicht van alle portretten uit deze serie.