Portretten van vrouwen en voorouders

Tinkebell 86/100

Katinka Simonse, bekend als Tinkebell, is beeldend kunstenaar die het als haar verantwoordelijkheid ziet om onrecht in de wereld aan te pakken. Hierbij schuwt ze geen enkel middel, ook niet als dit haarzelf schade toebrengt. Zo liet ze zichzelf steriliseren om aandacht te vragen voor het fosfaatprobleem, en maakte ze een kalender met naaktfoto’s van zichzelf om twee meisjes, die in de prostitutie in Manilla werkten, te redden. 

Ze kijkt met een naïeve blik naar de wereld en legt blinde vlekken bloot, die zij errors noemt. Ze stelt lastige vragen, bijvoorbeeld: ‘Waarom dragen wij kleding van koeienhuid, maar niet van kattenvacht?’ De tas die ze maakte van haar kat, bracht haar extreem veel haatmail. Ook hiervan maakte ze een kunstproject. 

De stelligheid van Tinkebell kan hard overkomen en weerstand oproepen, ook bij mij soms. Maar ik ben haar dankbaar dat ze belangrijke thema’s op de agenda zet. Zo streed ze bijvoorbeeld voor het kinderpardon om te voorkomen dat vluchtelingenkinderen werden uitgezet. En ze reisde naar Fukushima om onderzoek te doen naar de gevolgen van de kernramp.

Op dit moment maakt ze indringende werken met als grondstof het fijnstof dat ze in de duinen bij Tata Steel vindt. Zwarte doeken met de afdruk van gedroogde bloemen als witte vlekken, de ‘Flora Tata Metallica’. Ik bezocht haar in haar atelier waar ze met engelengeduld het fijnstof uit het duinzand filtert. Aan het eind van de dag heeft ze hoofdpijn en aan het einde van de week soms een bloedneus. Maar het werk moet gemaakt worden, want volgens Tinkebell is “rond Tata Steel wonen vele malen ongezonder dan in Fukushima.”   

Mensen praten nogal makkelijk over kunst als iets voor erbij, als iets dat niet noodzakelijk is. Ook kunstenaars zelf hebben vaak moeite hun eigen belang te duiden. Terwijl er niets belangrijker is dan de kunst. Elk idee, elke vorm van creativiteit en inventiviteit komt voort uit de kunst. Bovendien zorgt kunst ervoor dat je hersenen beter gaan werken.

Tinkebell

Op de website van Tinkebell is veel te zien en te lezen over haar projecten.

Hier is een podcast van Brainwash met een interview met Tinkebell

Het werk Flora Tata Metallica is in mei te zien bij Torch gallery in Amsterdam


Kijk hier voor een overzicht van alle portretten uit deze serie.


Dit portret is geschilderd naar een foto van Bente Maria Hilkens